Eepee Autotalo tekee katsastuksesta helppoa ja vaivatonta

Oletko ajatellut, että yksi tärkeä syy huolehtia katsastus ajallaan löytyy omasta ja kyytiläistesi turvallisuudesta? Katsastuksen yhteydessä erityisesti näin syksyisin löytyy yllättävän paljon huonokuntoisia renkaita ja loppuun palaneita polttimoita. Nämä ovat asioita, jotka huomaisit muuten ehkä vasta ensimmäisenä pimeänä ja sateisena syysiltana – asioita, jotka tekevät lyhyestäkin matkasta tien päällä vaarallisia.

Muistatko milloin viimeksi katsastit autosi? Eepee Autotalon laajaa palvelukattausta täydentää talon oma katsastuspalvelu, jonka arjen pitää rullaamassa katsastajanakin toimiva Timo Kalliokoski.

”Auton voi tuoda katsastukseen milloin tahansa, mutta viimeistään määrättynä katsastuspäivänä. Seuraava katsastuspäivä määräytyy aina edellisen katsastuksen ajankohdan mukaan, joten ei ole merkitystä, milloin auton tuo katsastukseen. Jos haluaa pitää viimeisen katsastuksen samana, katsastukseen voi tulla aikaisintaan 30 päivää ennen viimeistä katsastuspäivää. Näin katsastuksen takaraja ei seuraavaksi vuodeksi muutu”, muistuttaa Kalliokoski, joka on viihtynyt Eepee Autotalon riveissä nyt 13 vuotta, joista viimeiset kuusi katsastuspalveluissa.

”Oman auton katsastuspäivän voi tarkistaa auton papereista, Traficomin verkkopalvelusta tai kysäisemällä suoraan Eepee Autotalon katsastuspalveluista.”

Vanhemmat autot tulee katsastaa vuosittain, mutta uudempien autojen osalta katsastuspalveluiden puoleen tarvitsee kääntyä harvemmin. Jos auto on rekisteröity 2018 toukokuun jälkeen, ensimmäinen katsastus on edessä vasta neljän vuoden ajelun jälkeen ja siitä eteenpäinkin vain joka toinen vuosi. Sähköautojen katsastukseen pätevät samat sävelet, mutta toki päästömittauksia ei tarvitse suorittaa.

Katsastukseen valmistautuminen kannattaa

Ennen katsastusta kannattaa tarkistaa auton yleisilme sekä ainakin valojen toimivuus ja renkaiden kunto. Suurimmat hylkäykseen johtavat viat liittyvät Kalliokosken mukaan jarruihin ja alustan niveliin.

”Tänä vuonna on myös löytynyt yllättävän paljon katkenneita jousia. En tiedä onko vain sattumaa vai kertooko tämä havainto jotain tieverkoston kunnosta”, Kalliokoski tuumailee.

Pohjanmaan alueella katsastettavista autoista hylkyyn menee noin 30 prosenttia, mikä hiukan koko maan keskiarvoa enemmän. Syyksi tähän Kalliokoski arvelee maakunnan verrattain ikääntyneestä autokannasta. Arvosteluperusteet katsastustoimijoille tulevat luonnollisesti suoraan Liikenne- ja Viestintävirasto Traficomilta.

Turvallisuusasiat kuntoon katsastamalla

Katsastuksella on tärkeä rooli turvallisuudenkin näkökulmasta. Kalliokosken mukaan usein sattuu niin, että keväällä alle vaihdetut renkaat osoittautuvatkin syksyn katsastuksessa jo liki vaarallisiksi.

”Huonoilla renkailla syksyn vesisateissa ajeleminen on kyllä merkittävä turvallisuusriski. Kun pitoa ei enää pinnan kulumisen myötä ole, on suuri vesiliirron vaara. Myös valojen ja pyyhkijöiden todellinen toimintakunto paljastuu usein vasta syksyn tullen”, Kalliokoski toteaa ja muistuttaa myös loppuun palaneiden polttimoiden tai voimakkaasti puoltavien jarrujen voivan aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Katsastuksen määräpäivästä kannattaa pitää kiinni. Turvallisuuskysymysten lisäksi on hyvä muistaa, että asiaa valvoo myös poliisi.

”Kun katsastusaika on mennyt umpeen, on ajoneuvo käyttökiellossa. Auton saa kuitenkin ajaa katsastukseen, kunhan katsastusaika on etukäteen varattu”, ohjeistaa Kalliokoski.

Katsastus vaikka kauppareissun yhteydessä

Katsastusmäärissä on kuukausittain hieman vaihtelua ja kuumin sesonki osuu yleensä kesäkuukausille, kun autoilijoilla on lomaillessaan joutilasta aikaa katsastamiselle. Silloin

Kalliokosken ja kumppaneiden silmien alta kulkee jopa 450-550 autoa kuussa. Päivittäin asiakkaita voi siis olla reilu parisen kymmentä. Asiakaskunta löytyy karkeasti sadan kilometrin säteeltä Seinäjoelta.

Kalliokoski nostaa Eepee Autotalon ehdottomiksi valteiksi vaivattomuuden ja helppouden.

”Tässä talossa hoituvat kaikki autoon ja autoiluun liittyvät asiat, mitä mieleen tuleekaan. Vieressä palveleva kauppakeskuksen ansioista samalla reissulla hoituu useampi asia. Moni asiakas tuokin auton meille katsastukseen ja lähtee odotusaikana Prismaan asioille, kahville tai syömään”, Kalliokoski kuvailee. ”Sijaintiamme ei siis voi ainakaan moittia.”

Nappaa katsastuksesta S-Bonusta

Katsastusajan voi varata Eepee Autotalon verkkosivuilta tai soittamalla. Kesäkiireiden rauhoittuessa haja-aikoja saattaa löytyä ihan pistäytymälläkin ja parhaassa tapauksessa katsastukseen pääsee jopa parissa tunnissa. Eepee Autotalon katsastuspalvelun hinta on tiukasti kilpaillulla alalla erittäin kilpailukykyinen ja lisäksi asiakasomistajat saavat vielä S-Bonusta koko summasta.

”Meillä on helppo ja vaivaton käydä, eikä tarvitse jännittää. Hommat hoituvat niin kuin pitääkin”, kannustaa Kalliokoski.

Viisi vinkkiä katsastukseen

· Valmistaudu tarkistamalla ainakin renkaat, valot ja pyyhkijät – näin hyväksytyn katsastuspäätöksen saaminen on askeleen lähempänä.

· Auton saa tuoda katsastukseen myös muu henkilö kuin rekisteriin merkattu omistaja tai haltija.

· Huomio joustava katsastusaikaväli esimerkiksi auton huollon tai myynnin yhteydessä.

· Jos autostasi otetaan päästömittaus, kannattaa moottori ajaa lämpimäksi ennekatsastukseen saapumista mittaamisen helpottamiseksi.

· Eepee Autotalon katsastuksessa saat pakollisesta menoerästä saat S-Bonusta.