Eepee Autotalosta apua sopivan käyttövoiman valintaan

Harkitsetko uuden auton ostamista tai nykyisen vaihtamista? Yksi tärkeimmistä päätöksistä on sopivan käyttövoiman valitseminen ajoneuvollesi. Käyttövoima vaikuttaa sekä auton suorituskykyyn että ympäristövaikutuksiin ja siksi on tärkeää tutustua eri vaihtoehtoihin ja punnita niiden etuja ja ominaisuuksia. Jos käyttövoimaviidakko hämmentää, apu löytyy Eepee Autotalosta.

”Mikä käyttövoima kannattaisi valita?” on Eepee Autotalon johtajan Ari Harjun mukaan yleisin autokaupassa esitetty kysymys. Yhä useammat kuluttajat harkitsevat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja perinteisille polttomoottoriautoille ja kiinnostus erityisesti sähkö- ja hybridiautoja kohtaan kasvaa jatkuvasti.

”Hybridiautossa on kaksi eri voimanlähdettä, esimerkiksi polttomoottori ja sähkömoottori. Hybridin vahvuus on se, ettei ole sähkölatauksen armoilla, vaan pystyy huolettomammin lähtemään pidemmällekin matkalle”, kuvailee Eepee Autotalon johtaja Ari Harju.

”Täyssähköauto taas on enemmän sidottu latausmahdollisuuteen ja vaatii siis erityisesti pitempiä matkoja ajavalta hieman ennakkosuunnittelua.”

Harju joukkoineen on huomannut, että autokaupassa yleisimmin esitetyt kysymykset liittyvät paitsi sopivan käyttövoiman valintaan, myös sähköautojen akun kestoon ja ikään.

”Automyynnin ammattilaiset auttavat valinnassa mielellään. On molempien etu, että asiakkaalle löytyy oikea auto oikeaan tarpeeseen.”

Käyttövoima vastaa käyttötarpeeseen

Tällä hetkellä Eepee Autotalon myymistä autoista noin puolet on sähkö- tai hybridiautoja. Auton ostamista suunnittelevaa Harju kannustaa pohtimaan huolella, millainen käyttövoima olisi järkevin juuri omaa käyttötarvetta ajatellen.

”Kannattaa miettiä, millaiset ovat latausmahdollisuudet ja kuinka pitkää ajomatkaa autolla ajaisi – onko enemmän kaupunki- vai maantieajoa. Me Eepee Autotalossa ajattelemme, että yksi automyyjän perustehtävistä tänä päivänä on asiakkaan opastaminen sopivan auton ja käyttövoiman valinnassa”, Harju muistuttaa.

Sähkön hinnan heilahtelut heijastuvat Harjun mukaan myös sähköautomarkkinoille.

”Asiakkaiden mielenkiinto täyssähköautoja kohtaan on kyllä kasvussa, mutta uutisointi sähkön hinnan noususta on ehkä hieman vaikuttanut markkinoihin. Kiinnostus erityisesti ladattavaa hybridiä kohtaan on kuluneen vuoden aikana hieman kohonnut ja muutenkin käytetyillä sähkö- ja hybridiautoilla on nyt kova kysyntä”, toteaa Harju.

Sähköautossa on perinteisiin polttomoottoriautoihin verrattuna paljon vähemmän mekaanisia, kuluvia osia. Toki sähköautossa monia mietityttää akusto, joiden oikeaa elinikää ei tiedä vielä kukaan. Akuston kuntoa pystytään onneksi testaamaan ja Harju kannustaakin käytetyn sähköauton ostajaa huolehtimaan siitä, että akkutesti on asiallisesti tehtynä.   ”Eepee Autotalossa tehdään kaikille käytetyille sähkö- ja hybridiautoille akkutesti, jolla selvitetään mikä akun kuntotila on.”

Sähkö vai hybridi?

Sähköauto on hyvä valinta erityisesti kaupungissa asuville, joilla on mahdollisuus ladata autoa joko kotona, töissä tai molemmissa. Sähköautojen latausverkosto on kehittynyt jatkuvasti ja on tällä hetkellä jo verrattain laaja.
”Kaikissa isommissa taajamissa varmasti pärjätään jo latauksen suhteen”, uskoo Harju.

Monelle sähköautoilijalle ykkösvalinta on kuitenkin varmasti kotilatausaseman hankkiminen.

”Yleensä sähkökäyttöisiä autoja pystyy lataamaan ihan normaalin virtajohdon avulla, mutta prosessi on varsin hidas ja lataus voi kestää jopa kellon ympäri. Tehokkaammalla kotilatausasemalla lataa auton jo muutamassa tunnissa.

DEFA-KOTILATAUSASEMAT EEPEE AUTOTALOSTA

Hybridiautoja on erilaisia – itselataava hybridi latautuu esimerkiksi jarrutusten aikana ja on hyvä vaihtoehto silloin, kun kotona tai työpaikalla ei ole latausmahdollisuutta. Ladattavan hybridin puolestaan voi sähköauton tapaan ladata latausasemasta ja sähköllä voikin ajella pidempiä matkoja. Jos akusta loppuu virta, avustaa polttomoottori perille saakka.

”Hybridin vahvuus onkin ehdottomasti monikäyttöisyydessä”, summaa Harju.